Onko takan hankinta edessä?
Takan valintaan liittyy monta huomioitavaa käytännön seikkaa, ja takan hankinta on aina projekti. Oppaassa käydään läpi muun muuassa takan hankinnan valmisteluvaihe, minkälaiseen käyttöön takka tulee, mihin takka sijoitetaan sekä mitkä ovat takan rakenteelliset vaatimukset.
Takan valinta
Kun takkaa aletaan suunnittelemaan niin suunnittelussa tulee ottaa huomioon ympäröivä tekniikka.
Markkinoilla on monenlaisia takkoja. Löytyy varaavia takkoja, kiertoilmatakkoja sekä niiden välimuotoja eli puolivaraavia takkoja. Tärkeää olisi aluksi miettiä mitä takalta halutaan. Toiselle takka voi olla puhtaasti lämmityslaite, kun taas toiselle se on pelkkä tunnelmanluoja. Lisäksi on tärkeää ottaa huomioon rakennuksen ominaisuudet mihin takka sijoitetaan. Uudessa talossa lämmöntarve on pienempi kuin vanhassa ja takan sijoittelu vaikuttaa myös takan valintaan. Yleisesti voidaan sanoa, että takka lämmittää sen tilan missä takka sijaitsee, siksi takka kannattaakin sijoittaa keskelle asuntoa olohuoneeseen. Lisäksi on tärkeä miettiä miten paljon takkaa tullaan käyttämään. Haluatko lämmittää takkaa kylmällä kaudella joka päivä ja nauttia tulen tuomasta lämmöstä ja tunnelmasta, vai kenties harvemmin? Sydänmuuraus Oy:n tuotevalikoimasta löydät takat kaikkiin tarpeisiin, pienistä kamiinoista suuriin varaaviin takkoihin.
Kiertoilmatakka, varaava takka vai puolivaraava takka?
Takkoja on monenlaisia, niin kuin on myös käyttötarpeita. Meidän ei tarvitse väittää varaavan takan olevan parempi kuin kiertoilmatakan tai toisinpäin, sillä mallistostamme löytyy molempia. Jos sinulla on uusi talo ja peruslämmitys on järjestetty edullisella tavalla esimerkiksi maalämmöllä, takka tulee luultavasti enemmän tunnelma käyttöön ja maalämmön tueksi koville pakkasille sekä sähkökatkon ajaksi. Silloin järkevä valinta on kiertoilmatakka. Nykypäivän laadukkaissa kiertoilmatakoissa on isot lasiluukut, puhdaspalotekniikka sekä palamisilmansäätö. Isosta lasiluukusta voidaan nauttia tulen luomasta tunnelmasta, lisäksi puhdaspalotekniikan ansiosta luukun lasit pysyvät puhtaana, palamisilmansäädön avulla voit nauttia tulen tuomasta tunnelmasta pitkään. Moderneissa kiertoilmatakoissa myös puunkulutus on vähäistä eli et tarvitse suuria puuvarastoja polttaaksesi takkaa.
Jos haluat lämmittää takkaasi harvemmin, eikä tunnelmanluonti ole sinulle tärkein asia, valitse silloin varaava takka. Kylmällä kaudella varaavaa takkaa tulisi polttaa vähintään joka toinen päivä saadaksesi parhaan hyödyn takasta irti. Lisäksi jos talosi on vanha ja heikommin eristetty suosittelemme varaavaa takkaa sinulle. Varaavalla takalle saat paikattua lämpöhävikkiä, joka aiheutuu heikosta eristyksestä. Varaavan takan suunnittelussa on tärkeää ottaa huomioon lattianvahvistus.
Kiertoilmatakkojen ja varaavien takkojen lisäksi löytyy välimuotoja eli puolivaraavia takkoja. Puolivaraavat takat toimivat erityisen hyvin loma-asunnoissa, jossa lämpöä tarvitaan nopeasti mökille mennessä sekä varaavuutta yön pikkutunneille asti. Puolivaraavan takan ideana on, että kuuma kiertoilma lämmittää takan kuoren joka sitoo lämmön itseensä.
Valitset sitten minkä takan tahansa, varmista että takka on CE-merkitty, siinä on puhdaspalotekniikka, hyvä hyötysuhde sekä suomenkieliset käyttö- ja asennusohjeet.